Empoasca

Heb je last van ziekte of ongedierte in je varens? Stel dan hier je vragen om je planten weer gezond te krijgen

Empoasca

Berichtdoor fbrou » wo 14 mei 2014, 06:26

Ziekten en plagen zijn niet echt een populair onderwerp, als ik het aantal berichten bekijk. Begrijpelijk, je hebt ze liever niet, maar ze zijn net als ongewenst bezoek: het staat opeens voor je deur. Slakkenvraat kennen we allemaal wel. Tegen wegslakken helpt een vastberaden avondlijke strooptocht door de tuin met een zaklamp en een wapen, kleinere naaktslakken bezorg je een euforisch einde door biervallen te zetten. Helpt prima, behalve tegen huisjesslakken; die zijn geheelonthouder. Bij Grote Aardslakken heb ik soms de neiging om ze ongemoeid te laten, omdat ze naar verluidt (ook) jagen op andere naaktslakken. De bosmuizen die ik soms in de tuin zie verdenk ik ervan dat ze de jonge veren van varens verorberen. Ze hebben daarbij een dure smaak, bleek onlangs. Gewone wijfjesvarens vonden ze blijkbaar te ordinair en het waren met name exemplaren van Athyrium f.-f. ‘Victoriae’ die vrijwel kaal werden gevreten. Dat er misschien toch nog ergens een kolonie woelmuizen kan zitten, is een mogelijkheid waar ik maar met een bochtje omheen denk. Bij Ath. f.-f. ‘Vernoniae’ leken vorige week delen van enkele jonge veren ruw van de plant te zijn gerukt en achtergelaten. Mogelijk het werk van kieskeurige merels, die druk doende zijn met het bouwen van nesten.
Nieuw dit jaar waren de beestjes die ik na de relatief warme winter in het plantenhok aantrof, toen ik ging verpotten: Empoasca, minieme, circa 2 mm grote sprinkhaantjes, die behalve springen ook korte afstanden vliegen. Ze zaten met name op de vrij zachte veren van 2 of 3 jaar oude Polystichum setiferum ‘Rotundatum Cristatum’, die grijswit en hier en daar vrijwel doorzichtig waren geworden. Of ze echt de daders van die verkleuring zijn, weet ik niet. Trips of iets dergelijks heb ik niet gezien, ook niet met de loep. De planten zijn inmiddels naar buiten, de tuin in, en ik hoop dat de natuur het plaagje opruimt. Heeft iemand anders ervaring met eventuele schade door Empoasca?
Groeten,
Fred
fbrou
 
Berichten: 12
Geregistreerd: do 13 maart 2014, 09:22

Re: Empoasca

Berichtdoor griphuz » wo 14 mei 2014, 11:09

Empoasca's heb ik in de tuin nog niet gehad Fred, maar in het algemeen denk ik dat veel problemen toch in de kassen pas naar voren komen. Dan heb ik het over bladluis en andere zuigende insecten. Spint ook (vooral!).
Zet je de planten vervolgens naar buiten, een regenbuitje, en het probleem is vaak al opgelost.
Momenteel ben ik wat aan het stoeien met schildluizen, iets moeilijker te bestrijden.

Verder hebben varens gelukkig relatief weinig last van bovengrondse schadelijke insecten.
Wel hebben we van Martin Rickard gehoord dat hij nogal wat schade had van weevils, oftewel taxuskevers!

Groetjes,
Remko.
Avatar gebruiker
griphuz
Beheerder
 
Berichten: 53
Geregistreerd: vr 20 dec 2013, 11:43
Woonplaats: Nuenen

Re: Empoasca

Berichtdoor fbrou » zo 01 jun 2014, 15:16

Anders dan andere jaren, blijken er dit jaar ook bijzonder veel empoasca's in de tuin te zitten, waar ze massaal gelige vlekjes in de varenveren veroorzaken (plekken waar de cellen zijn kapot gemaakt door zuigen en het bladgroen is verdwenen). Favoriet zijn de cultivars van Polystichum setiferum, maar ook andere soorten worden belaagd.
Ik ben niet de enige die er last van heeft, zag ik afgelopen weekend in de tuin van een andere varenliefhebber die ik bezocht. Ook daar was het ook goed raak. Allebei hebben we dit jaar voor het eerst niet alle veren van de varens geknipt in de late winter maar ze aan de plant gelaten om daar af te sterven. Mogelijk zaten daar eitjes of adulten in die op die manier overwinterden en in andere jaren op tijd werden afgevoerd. Het kan ook zijn dat de relatief warme winter minder van de insecten heeft gedood dan gewoonlijk.

Groeten,
Fred
fbrou
 
Berichten: 12
Geregistreerd: do 13 maart 2014, 09:22

Re: Empoasca

Berichtdoor fbrou » di 25 nov 2014, 07:26

Ook bij mij pakken slakken dit jaar planten die andere jaren gespaard bleven. Bij een jonge Asplenium trichomanes 'Incisum Moule' bijvoorbeeld werden telkens de jonge, zich ontrollende veren opgevreten, zodanig zelfs dat ik er een fijnmazig zeefje overheen heb moeten zetten. Als de plant volgend jaar voldoende grootte heeft gekregen kan ze tegen een stootje en haal ik het er weer af. Gek genoeg werd een even oude 'Incisum Moule' die 20 cm verderop stond met rust gelaten.
Als de aanschaf van nieuwe planten gepland is, kijk ik meestal eerst in de boeken. Slakgevoeligheid wordt daar meestal wel vermeld. Op de ruilbeurs vraag ik andere verenigingsleden (ik heb vanwege dreigende slakkenvraat al verschillende mooie plantjes laten staan) en bij aankoop de verkoper. Met name een aantal Asplenium soorten is berucht, zoals Aspl. fontanum, Aspl. foreziense en Aspl. rhizophyllum.

Groeten,
Fred
fbrou
 
Berichten: 12
Geregistreerd: do 13 maart 2014, 09:22

Re: Empoasca

Berichtdoor draco » ma 01 dec 2014, 20:14

Ik wist niet de naam van deze 'sprinkhaantjes', maar meen dat ze ook wel appelbladvlo worden genoemd. Ik lees dat deze behoort tot de cicadenachtigen. Buiten zijn ze hier vrij algemeen en ook op varens Dryopteris met name. De afgelopen zomer was voor het eerst een kamervaren aangetast, een hangende Polypodiumsoort die ooit spontaan is opgekomen bij een Rhipsalis. Omdat het een zware hangplant betreft, heb ik deze met een oplossing van Calypso aangegoten. Sindsdien zijn de nieuwe veders ongediertevrij.
draco
 
Berichten: 5
Geregistreerd: ma 10 nov 2014, 09:23

Re: Empoasca

Berichtdoor fbrou » ma 15 dec 2014, 12:09

Dank je voor de tip. Als ik betrekkelijk zeldzame planten dreig te gaan verliezen door een overdaad aan Empoasca's, hou ik dit zeker in gedachten, maar in de regel probeer ik de inzet van gif in de tuin zoveel mogelijk te vermijden. Overigens las ik dat Adiantum gevoelig is voor Calypso.

Groeten,
Fred
fbrou
 
Berichten: 12
Geregistreerd: do 13 maart 2014, 09:22


Keer terug naar Ziekte en ongedierte

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten

Informatie

Het team • Alle tijden zijn GMT

Social

Webshop
Blog
cron